Kunde
Røgfri Fremtid
Bureau
Robert/Boisen & Like-minded
Krediteringer
Beskrivelse
HVORFOR PASSER DENNE FILM IND I SINGLE MEDIA CAMPAIGN - FILM?
For at sætte fokus på tobaksindustriens manipulation af unge mennesker, tog vi fat i ægte udtalelser fra de unge selv: Gennem interviews med de 18-24 årige, fandt vi de myter, som oftest bliver brugt til at forsvare deres brug af tobaksindustriens røgfri nikotinprodukter. Myter, som vi samtidig matchede med officielle udtalelser fra tobaksindustrien.
Ud fra disse skabte vi et stramt, serielt format, med et sjovt fortællemæssigt greb, der viser at der ikke er langt fra hvad industrien finder på i et mødelokale, til hvad man som ung, går og siger til sine venner. At tobaksindustrien ikke kun kommer nikotin, men også ord, i deres mund.
PROBLEM:
Tobaksindustrien har i årtier brugt manipulation til at få nye, unge kunder. Men i takt med, at vi er blevet bevidste om faren ved rygning, har det tvunget industrien til at bruge nye manipulative greb: Nu er det røgfri produkter, som fx snus eller ’vapes’, der skal erstatte cigaretter. Og det virker. I dag bruger 36% af unge mellem 15-29 år et nikotinprodukt.
Problemet er, at disse produkter bestemt ikke er ufarlige: Udover at indeholde flere kræftfremkaldende stoffer, har produkterne ofte et markant højere nikotinindhold end cigaretter – nikotin, som skader hjernens udvikling, giver koncentrationsbesvær og øger chancen for at udvikle stress og angst.
Udfordringen er, at det er et komplekst emne, som hurtigt bliver meget informationstungt.
LØSNING:
Vi ønskede at gøre unge opmærksomme – og indignerede - over tobaksindustriens manipulation. Men I stedet for at fortælle de unge om manipulationen, ville vi vise dem, at manipulationen allerede har fundet sted – at tobaksindustrien ikke kun kommer nikotin, men også ord, i deres mund.
Myterne i filmene er fundet igennem interviews med målgruppen, og herefter holdt op imod ægte udtalelser fra tobaksindustrien – sådan sikrede vi, at de er ægte og relevante. På den måde giver vi noget velkendt en ny betydning, mens vi skærper de unges kritiske sans: For hvem mon har fundet på det, du siger?
Shortliste
CCA 2025