Krediteringer
Beskrivelse
‘Anbragt’ er en ny permanent udstilling på Danmarks Forsorgsmuseum. Den udfolder et vedkommende og meget aktuelt tema i en innovativt design, som inddrager film, tekst, billeder, historiske genstande og interaktioner i et omsluttende univers. ’Anbragt’ er opdelt i to udstillinger – en for voksne og større børn, og en anden udstilling for børn på 8-12 år. Temaet for begge udstillinger er at fortælle historien om anbragte børn fra 1890 og frem til i dag. Over de seneste 150 år har 150.000 danske børn været – eller er nu – anbragt uden for deres hjem på børnehjem, institutioner eller plejefamilier. Historierne fortælles for det meste af den offentlige forsorg, og bliver kun meget sjældent fortalt af de anbragte børn selv. “Anbragt” giver børnene (hvoraf nogle nu er voksne) mulighed for at fortælle deres rørende livshistorier og oplevelser gennem interviews, arkivmateriale og meget personlige genstande. Resultatet er en stærk og meget visuel udstilling, som engagerer publikum følelsesmæssigt og giver dem ny indsigt i det komplekse emne. Museet har fået mange positive tilbagemeldinger fra besøgende, og udstillingen har fået meget omtale i TV, radio og landsdækkende aviser. 'Anbragt' er desuden blevet virkeligt godt modtaget af mange nuværende og tidligere anbragte, som indtil nu har manglet et rum, hvor deres historie bliver sat i fokus og hørt. De har givet udtryk for at de med udstillingenføler sig forstået og taget alvorligt.
Udstillingen for voksne og større børn består af syv rum, som har hver sin egen atmosfære og farvesætning. Hvert rum har et tema f.eks. ‘sociale relationer’ eller ‘opdragelse og straf’. Fællesnævneren i designet er brugen af skrå møbler og skæve vinkler, som giver en følelse noget kaotisk og uforudsigeligt. Montrerne med hverdagsgenstande smelter sammen med de gamle møbler og giver udstillingen et hjemligt udtryk – men med et twist. Interaktive digitale stationer i hvert rum opfordrer desuden de besøgende til at tage stilling til dilemmafyldte spørgsmål om anbringelser - og til at dele deres egne kommentarer og reaktioner. Publikums udsagn opsamles undervejs og vises i udstillingens sidste rum, der danner rammen for fælles eftertanke. Denne kombination af formidling, oplevelse og direkte aktivering af publikum har vist sig at være meget virkningsfuldt.
Udstillingen for børn består af tre rum: ’Tankegangen’, ’Det historiske rum’ og ’Biografen’. Genstande, fotos og korte animationsfilm formidler her livet som anbragt barn - før og nu. Filmene er baseret på autentiske historier om fire forskellige anbragte børn. Hver film lader et barn fortæller om sig selv, og filmene har hver deres egen visuelle stil. Børneudstillingen er designet som en selvstændig oplevelse, der dog er forbundet til hovedudstillingen gennem bl.a. den grafiske stil, som går igen i både børne- og voksenudstillingen. Anbringelse er et følsomt og svært emne – men samtidig et tema, som det er vigtigt at få formidlet til børn. Med stor omhu i formuleringen og detaljerne tager ’Anbragt’ denne udfordring op på en afbalanceret, ærlig og fordomsfrimåde.
’Anbragt’ er blevet til i en samskabelses-proces med interesseorganisationen ’De Anbragtes Vilkår’, som arbejder for at styrke nuværende og tidligere anbragtes vilkår. Udstillingen er kompromisløs i sit princip om at tage udgangspunkt i børnenes egne fortællinger, og deres perspektiv på dét at være anbragt, hvilket er det stik modsatte af, hvad de fleste anbragte børn har oplevet gennem deres liv. Som regel er det ’systemet’ i form af lærerne, socialrådgivere osv. der har skrevet deres version af historien ned, og det professionelle syn har domineret over børnenes oplevede virkelighed. 'Anbragt' vender 'op og ned på historien' og lader børnenes oplevelser være i fokus. Dette er ikke blevet gjort på en udstilling før.
Museet ligger i Nordens bedst bevarede fattiggård og udstillingen indtager de små stemningsfulde rum med en række konsekvente designgreb som f.eks. store fotocollager på væggene, brugen af gamle møbler, som er skåret op og ombygget til montrer og den røde signalfarve, som fungerer som markør igennem både voksen- og børneudstillingen. Alle udstillingens forskellige dele er udvalgt og designet til at skabe en samlet hele. Et eksempel på dette er, at nogle af de historiske objekter er forbundet med fortællinger, som præsenteres i 'samtalefilm'. I hver af disse film taler to tidligere placerede personer, fra forskellige generationer, om et historisk objekt. Det kan være et brev eller en bamse, der tilhørte et barn, der har været på børnehjem. Samtalerne formidler dybt rørende og interessante tanker og viser lighederne i de erfaringer, som anbragte børn deler på tværs af generationerne.
Åbningen af ’Anbragt’ har bragt en markant stigning i besøgstallet med sig på Danmarks Forsorgsmuseum og 2023 har således været et rekordår for museet. ’Anbragt’ er blevet bredt dækket af danske medier - mere end nogen tidligere udstillinger på Dansk Forsorgsmuseum. Udstillingen har været genstand for adskillige artikler i landsdækkende aviser, indslag i tv og radio mv. og spiller en vigtig rolle i den aktuelle igangværende offentlige debat om anbragte børns vilkår.
PDF Filer
Shortliste
CCA 2024